Wormen

Spoelwormen gevaarlijker dan gedacht!

Tot nu toe was er van uitgegaan dat alleen contact met uitwerpselen van honden gevaarlijk is
Dat staat te lezen in een uitgave van het wetenschappelijke blad New Scientist.

De Spoelworm:

De spoelworm leeft in de darmen van een hond en is acht tot twaalf centimeter lang.
Deze darmbewoners zorgen voor een enorme eiproductie.
Een volwassen vrouwtje produceert al gauw 200.000 eitjes per dag, die grotendeels weer worden uitgepoept.
Een kleine hoeveelheid eitjes nestelt zich via de bloedsomloop in de rest van het hondenlichaam.
Britse wetenschappers hebben na onderzoek bij zeventig honden vastgesteld dat een kwart van hen enkele tientallen larven in de vacht had.
Die kunnen door simpelweg het aaien van de hond op de mens worden overgebracht.
Vooral kinderen lopen het risico op besmetting omdat die over het algemeen hun handen niet regelmatig wassen.
De wetenschappers raden hondenbezitters dan ook aan om hun huisdieren regelmatig pillen te voeren die de spoelworm vernietigen.

Hartworm:

In die gebieden waar met hartwormlarfjes besmette muskieten vóórkomen is het dan ook essentiëel om honden en katten preventief te behandelen.
En omdat je nooit kunt voorkómen dat huisdieren worden gestoken door muskieten gebruikt men daarvoor dus middelen die er voor zorgen dat,
alle hartwormlarfjes die het lichaam binnenkomen meteen worden gedood, voor ze kunnen uitgroeien tot volwassen worm.

Deze preventie is niet alleen belangrijk voor honden en katten die in besmette gebieden leven, maar ook voor dieren die daar op vakantie,met hun eigenaren naar toe gaan.
En aangezien de besmetting vóórkomt in veel van de meest populaire vakantiegebieden is het bijzonder makkelijk dat dierenartsen in Nederland nu de beschikking hebben,over een geregistreerd middel om honden en katten veilig en effectief te beschermen tegen infecties met hartworm.
Voor eigenaren van huisdieren die mee gaan op vakantie is de daarvoor benodigde rabies vaccinatie een prima moment om meteen aandacht te besteden aan hartwormpreventie.

Het middel, Stronghold® (werkzame stof selamectine), is een zgn. spot-on product dat op de huid wordt toegediend en bijzonder goed wordt verdragen.
Bovendien is het niet alleen werkzaam tegen de larfjes van de hartworm: het is ook een zeer effectief middel tegen o.a. vlooien en spoelwormen.
Dus wanneer Stronghold® in de vakantie wordt ingezet om hartworm besmetting te voorkómen, worden hond en kat tegelijkertijd ontwormd en vlovrij gehouden.