Spoelwormen zijn een veelvoorkomende soort wormen die bij katten kunnen voorkomen. De oorzaak van spoelwormen bij katten is meestal de inname van besmettelijke eieren, die zich in de omgeving kunnen bevinden, bijvoorbeeld in de grond of in de ontlasting van geïnfecteerde dieren. Kittens kunnen ook besmet raken door de moedermelk van een geïnfecteerde moeder.

Als spoelwormen niet worden behandeld, kunnen ze verschillende gevolgen hebben voor de gezondheid van katten. Symptomen van een spoelworminfectie bij katten zijn onder meer braken, diarree, gewichtsverlies, een opgeblazen gevoel en een doffe vacht. In ernstige gevallen kunnen de wormen een verstopping van de darmen veroorzaken of zelfs leiden tot een darmafsluiting, wat levensbedreigend kan zijn.

Gelukkig is een spoelworminfectie bij katten goed te behandelen. De meest voorkomende behandeling is het toedienen van een ontwormingsmiddel, dat verkrijgbaar is in de vorm van een tablet, pasta of vloeistof. Afhankelijk van de ernst van de infectie, kan de dierenarts aanbevelen om de behandeling te herhalen. Het is ook belangrijk om de omgeving van de kat schoon te houden en regelmatig de kattenbak te verschonen om verdere besmetting te voorkomen.

Als een spoelworminfectie niet wordt behandeld, kunnen de wormen zich blijven vermenigvuldigen en zich verspreiden naar andere organen van de kat. In ernstige gevallen kan een onbehandelde spoelworminfectie zelfs de dood tot gevolg hebben. Daarom is het belangrijk om de symptomen van een spoelworminfectie bij katten te herkennen en zo snel mogelijk een dierenarts te raadplegen voor behandeling.