Overgewicht bij katten is een veelvoorkomend probleem en kan diverse oorzaken, gevolgen, behandelingen en preventieve maatregelen hebben. Hier zijn enkele belangrijke punten:

Oorzaken:

 1. Te veel voedsel: Overmatige voedselinname, vaak als gevolg van overvoeding of te veel tussendoortjes.
 2. Te weinig lichaamsbeweging: Katten die niet genoeg bewegen, hebben een hoger risico op overgewicht.
 3. Genetische aanleg: Sommige katten hebben meer kans op overgewicht door hun genetische aanleg.
 4. Medische aandoeningen: Sommige medische problemen zoals schildklierproblemen kunnen leiden tot gewichtstoename bij katten.

Gevolgen:

 1. Gezondheidsproblemen: Overgewicht kan leiden tot een verhoogd risico op diabetes, hartziekten, gewrichtsproblemen en leveraandoeningen.
 2. Verminderde levenskwaliteit: Katten met overgewicht kunnen minder energiek zijn en minder actief deelnemen aan dagelijkse activiteiten.
 3. Kortere levensduur: Overgewicht kan de levensduur van een kat verkorten vanwege de gezondheidscomplicaties die het kan veroorzaken.

Behandeling:

 1. Dieet: Het beperken van calorie├źn en het overgaan op een uitgebalanceerd dieet dat geschikt is voor gewichtsverlies.
 2. Toename van lichaamsbeweging: Moedig uw kat aan om meer te bewegen door interactieve speeltijd, speelgoed en verrijking van de omgeving.
 3. Medische behandeling: In sommige gevallen kan uw dierenarts medicatie voorschrijven om gewichtsverlies te bevorderen, vooral als er onderliggende gezondheidsproblemen zijn.

Preventie:

 1. Portiecontrole: Meet de hoeveelheid voedsel die u aan uw kat geeft en vermijd overvoeding.
 2. Regelmatige lichaamsbeweging: Zorg voor voldoende speeltijd en activiteit om uw kat actief te houden.
 3. Gezonde voeding: Geef uw kat hoogwaardig voedsel dat specifiek is samengesteld voor zijn behoeften, en vermijd het geven van te veel calorierijke traktaties.
 4. Regelmatige gezondheidscontroles: Houd regelmatig contact met uw dierenarts om het gewicht en de algemene gezondheid van uw kat te controleren.

Het is belangrijk om op te merken dat het beheer van het gewicht van een kat tijd en toewijding vereist, en het is altijd raadzaam om advies in te winnen bij een dierenarts voordat u grote veranderingen aanbrengt in het dieet of de levensstijl van uw huisdier.