Gespleten gehemelte

Alternatieve namen:
Palatoschisis; Aangeboren oronasal fistel

Een gespleten gehemelte is een onvolledige sluiting van het gehemelte, de ‘muur’ tussen de mond en de neusholte. De opening of spleet, kan in de harde (benige) gehemelte, het zachte gehemelte of beide. De spleet kan zich uitstrekken tot de bovenlip (hazenlip). Dit defect kan worden overgeërfd als een genetische eigenschap. Als alternatief kan het worden geïnduceerd tijdens de zwangerschap door toxische, virale, hormonale of voedingsfactoren.

Kittens geboren met een gespleten gehemelte zullen veelal moeite met zogen hebben, groeien slecht en gedijen niet, waardoor het uiteindelijk fataal kan zijn. Ze hebben vaak een ontlading van speeksel, melk of voedsel uit de neus, vooral tijdens en na de voeding. Getroffen kittens algemeen gag, hoesten en niezen tijdens het eten, door het ontbreken van scheiding tussen de neusholte en de mond. Dit kan leiden tot infecties van de luchtwegen zoals rhinitis (in de neus) en pneumonie het inademen vloeistoffen.

Katten die risico lopen

  Poezen worden vaker getroffen dan katers.

Behandeling

  Medische en chirurgische: kittens kunnen gevoed via een sonde tot ze oud genoeg zijn om een ​​operatie te ondergaan bij 8-12 weken een adequate voeding te bieden, terwijl het voorkomen van infecties van de luchtwegen. Respiratoire infecties kunnen worden behandeld met antibiotica en geneesmiddelen bevorderen adequate ademhaling.
  Chirurgisch herstel van de spleet omvat sluiten van het defect met mucosale weefsel. Het gebruik van bot en kraakbeen enten is gemeld aan de wederopbouw van het harde gehemelte te helpen.

Een gespleten gehemelte is een abnormale opening in het dak van de bek van de kat.
Het wordt veroorzaakt doordat de twee zijden van het gehemelte (gehemelte) samenkomen en samensmelten tijdens de embryonale ontwikkeling.
Een gespleten gehemelte resulteert in een opening tussen de neus en de mond.

Symptomen en Types

Symptomen verwacht met een gespleten gehemelte zijn onder andere:

 • Loopneus
 • Hoesten
 • Aspiratiepneumonie (longontsteking veroorzaakt door melk en voedsel via de spleet de neusholte binnen komt en zo de longen infecteert.)
 • Ademhalingsmoeilijkheden (als gevolg van aspiratie pneumonie)
 • Moeite met zuigen
 • Trage groei
 • Gewichtsverlies
 • Gebrek aan eetlust

Oorzaken

Gespleten gehemelte is meestal een aangeboren aandoening, waarschijnlijk geërfd, en er is een ras voorliefde in de Noorse boskatten, Ocicats, Perzen, ragdolls, savannes en Siamees.

Gespleten gehemelte kan ook worden veroorzaakt door blootstelling van zwangere poezen op teratogene stoffen (chemische stoffen die interfereren met de normale ontwikkeling van het embryo). Deze chemicaliën zijn griseofulvicin en overmatige vitamine A en vitamine D. In deze gevallen kan de kittens worden geboren met een gespleten gehemelte.

Diagnose

Diagnose wordt gesteld door een visueel onderzoek van de gespleten gehemelte