Oorontsteking bij katten, ook bekend als otitis, kan verschillende oorzaken hebben, variërend van bacteriële of schimmelinfecties tot allergieën, vreemde voorwerpen in het oor, of zelfs poliepen of tumoren. Hier zijn enkele belangrijke aspecten met betrekking tot oorontsteking bij katten:

Oorzaken:

 1. Bacteriële infecties: Deze kunnen optreden als gevolg van bacteriën die van nature in het oor voorkomen, maar overgroeien en een infectie veroorzaken.
 2. Schimmelinfecties: Schimmels zoals Malassezia kunnen ook oorontstekingen veroorzaken.
 3. Allergieën: Katten kunnen allergisch zijn voor voedsel, vlooienbeten, of omgevingsfactoren, wat kan leiden tot ontsteking van de oren.
 4. Vreemde voorwerpen: Objecten zoals grasaren kunnen vast komen te zitten in het oor van de kat en irritatie veroorzaken.
 5. Poliepen of tumoren: Deze kunnen de gehoorgang blokkeren en ontstekingen veroorzaken.

Gevolgen:

 1. Pijn en ongemak: Katten met oorontsteking ervaren vaak pijn en ongemak, wat kan leiden tot gedragsveranderingen zoals overmatig krabben of schudden met het hoofd.
 2. Verlies van gehoor: Bij ernstige of onbehandelde gevallen kan het gehoor van de kat worden aangetast.
 3. Verspreiding van infectie: Als de oorontsteking niet wordt behandeld, kan de infectie zich verspreiden naar andere delen van het oor of zelfs naar nabijgelegen structuren.

Behandeling:

 1. Medicatie: Afhankelijk van de oorzaak van de ontsteking kan de dierenarts antibiotica, antischimmelmedicatie, corticosteroïden of andere medicijnen voorschrijven.
 2. Reiniging: Het kan nodig zijn om de oren van de kat regelmatig te reinigen om opeenhoping van vuil, was of medicatie te voorkomen.
 3. Chirurgie: In sommige gevallen kan chirurgie nodig zijn om vreemde voorwerpen te verwijderen, poliepen te behandelen of zelfs het oor te laten draineren als er sprake is van ernstige infectie.

Preventie:

 1. Regelmatige verzorging: Houd de oren van uw kat schoon en droog. Vermijd echter het gebruik van wattenstaafjes, omdat deze het probleem kunnen verergeren.
 2. Controle op allergieën: Als uw kat allergisch is voor bepaalde voedingsmiddelen of omgevingsfactoren, probeer deze dan te identificeren en te vermijden.
 3. Vlooienbehandeling: Houd uw kat vrij van vlooien, omdat vlooienbeten ook oorontsteking kunnen veroorzaken.
 4. Regelmatige controle: Breng regelmatig uw kat naar de dierenarts voor controle, inclusief inspectie van de oren, om eventuele problemen vroegtijdig op te sporen.

Het is belangrijk om elke verandering in het gedrag of de gezondheid van uw kat op te merken en indien nodig professioneel advies in te winnen bij een dierenarts. Oorproblemen kunnen snel verergeren als ze niet worden behandeld, dus het is het beste om ze zo snel mogelijk aan te pakken.