Nierfalen bij katten, ook bekend als chronische nierziekte (CNZ) of chronisch nierfalen (CNF), is een veelvoorkomende aandoening bij oudere katten. Het kan verschillende oorzaken hebben, waaronder:

 1. Leeftijd: Oudere katten zijn vatbaarder voor nierproblemen vanwege de natuurlijke veroudering van hun organen.
 2. Genetische aanleg: Sommige kattenrassen hebben een verhoogd risico op nierproblemen.
 3. Infecties: Chronische infecties kunnen leiden tot nierbeschadiging.
 4. Vergiftiging: Blootstelling aan giftige stoffen zoals antivries, lilies, of sommige medicijnen kan nierschade veroorzaken.
 5. Andere aandoeningen: Hypertensie (hoge bloeddruk), diabetes en andere aandoeningen kunnen het risico op nierfalen verhogen.

De gevolgen van nierfalen bij katten kunnen ernstig zijn en kunnen leiden tot uitdroging, gewichtsverlies, braken, lethargie, verlies van eetlust, slechte vachtconditie, veranderingen in urineweggedrag (zoals vaker urineren of bloed in de urine) en uiteindelijk orgaanfalen en overlijden als het onbehandeld blijft.

Behandeling van nierfalen bij katten richt zich meestal op het beheren van de symptomen en het vertragen van de progressie van de ziekte. Dit kan het volgende omvatten:

 1. Dieetmanagement: Speciale dieetvoeding met een beperkt fosforgehalte en hoogwaardige eiwitten kan de nierfunctie ondersteunen en verdere schade helpen voorkomen.
 2. Vloeistoftherapie: Regelmatige intraveneuze of subcutane vochtinname kan helpen bij het hydrateren van de kat en het compenseren van de verminderde nierfunctie.
 3. Medicatie: Afhankelijk van de symptomen en de individuele behoeften van de kat, kan medicatie worden voorgeschreven om bijvoorbeeld hoge bloeddruk te reguleren of bloedarmoede te behandelen.
 4. Monitoring: Regelmatige controles bij de dierenarts om de nierfunctie en de algemene gezondheid van de kat te evalueren, zijn essentieel om eventuele veranderingen tijdig op te merken en aan te pakken.
 5. Ondersteunende zorg: Comfortabele leefomstandigheden, aandacht voor voeding en hydratatie, en het vermijden van stress zijn belangrijk om de algehele kwaliteit van leven van de kat te verbeteren.

Hoewel nierfalen bij katten niet volledig kan worden genezen, kan vroegtijdige detectie en passende behandeling de progressie van de ziekte vertragen en de levensduur en kwaliteit van leven van de kat verbeteren. Het is essentieel om regelmatige veterinaire controles uit te voeren en eventuele veranderingen in het gedrag of de gezondheid van de kat snel aan te pakken.

Acuut nierfalen:

Acuut nierfalen bij katten is een ernstige aandoening waarbij de nieren plotseling hun vermogen verliezen om afvalstoffen uit het bloed te filteren en urine te produceren. Dit kan leiden tot een snelle verslechtering van de gezondheid van de kat en kan fataal zijn als het niet snel wordt behandeld. Hier zijn enkele oorzaken, gevolgen en behandelingen:

Oorzaken:

 1. Toxische stoffen: Katten kunnen worden blootgesteld aan giftige stoffen zoals lelies, antivries, bepaalde medicijnen of huishoudelijke schoonmaakmiddelen die acuut nierfalen kunnen veroorzaken.
 2. Infecties: Ernstige bacteriële infecties zoals pyelonefritis of virale infecties zoals feline infectieuze peritonitis (FIP) kunnen de nieren aantasten.
 3. Urinewegobstructie: Een verstopping in de urinewegen kan de normale urinestroom belemmeren en leiden tot nierfalen.
 4. Verminderde bloedtoevoer naar de nieren: Dit kan optreden als gevolg van hartfalen, uitdroging of shock.

Gevolgen:

 1. Uitdroging: Door het gebrek aan urineproductie kan de kat uitgedroogd raken, wat verdere complicaties kan veroorzaken.
 2. Verhoogde bloedtoxines: Omdat de nieren niet goed functioneren, hopen giftige stoffen zich op in het bloed, wat kan leiden tot neurologische symptomen en andere problemen.
 3. Elektrolyt onbalans: Nierfalen kan leiden tot verstoringen in de elektrolytenbalans van het lichaam, wat de werking van het hart en andere organen kan beïnvloeden.

Behandeling:

 1. Vochttherapie: Intraveneuze vloeistoffen worden vaak toegediend om uitdroging te corrigeren en de nierfunctie te ondersteunen.
 2. Onderliggende oorzaak behandelen: Als er een specifieke oorzaak van nierfalen is vastgesteld, zoals een infectie of toxische blootstelling, moet deze worden behandeld.
 3. Dieetbeheer: Speciale dieetvoeding kan worden voorgeschreven om de nierfunctie te ondersteunen en verdere schade te voorkomen.
 4. Medicatie: Afhankelijk van de oorzaak van het nierfalen kunnen medicijnen worden voorgeschreven om symptomen te verlichten en de nierfunctie te verbeteren.
 5. Ondersteunende zorg: Soms kan dialyse of niertransplantatie nodig zijn in ernstige gevallen van nierfalen.

Het is van cruciaal belang om acuut nierfalen bij katten snel te diagnosticeren en te behandelen om de beste kans op herstel te bieden. Regelmatige controles bij de dierenarts en het vermijden van potentiële toxines kunnen helpen om het risico op deze aandoening te verminderen.