Kanker bij katten is een ernstige aandoening die verschillende oorzaken, gevolgen en behandelingen heeft. Hier zijn enkele belangrijke punten:

Oorzaken:

 1. Genetische aanleg: Sommige kattenrassen hebben een verhoogd risico op bepaalde vormen van kanker vanwege genetische factoren.
 2. Omgevingsfactoren: Blootstelling aan bepaalde carcinogenen zoals sigarettenrook, pesticiden, enz., kan het risico op kanker verhogen.
 3. Virussen: Sommige virussen zoals het Feline Leukemia Virus (FeLV) en Feline Immunodeficiency Virus (FIV) kunnen het risico op bepaalde vormen van kanker verhogen.
 4. Leeftijd: Net als bij mensen, neemt het risico op kanker toe naarmate katten ouder worden.

Gevolgen:

 1. Gezondheidsproblemen: Kanker kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen, afhankelijk van het type kanker en de locatie ervan. Dit kan variëren van gewichtsverlies en verminderde eetlust tot pijn, lethargie en meer.
 2. Verminderde levenskwaliteit: De symptomen van kanker en de bijwerkingen van behandelingen kunnen de levenskwaliteit van de kat aanzienlijk verminderen.
 3. Kortere levensduur: Ongediagnosticeerde of onbehandelde kanker kan de levensduur van een kat aanzienlijk verkorten.

Behandeling:

 1. Chirurgie: Chirurgie wordt vaak gebruikt om tumoren te verwijderen, indien mogelijk. Dit kan de beste kans op genezing bieden als de kanker in een vroeg stadium wordt ontdekt.
 2. Chemotherapie: Chemotherapie kan worden gebruikt om kankercellen te doden of hun groei te vertragen. Het kan worden toegepast als een enkele behandeling of in combinatie met andere therapieën zoals chirurgie.
 3. Bestraling: Bestralingstherapie kan worden gebruikt om kanker te behandelen, vooral als de tumor niet operatief kan worden verwijderd.
 4. Medicatie: Afhankelijk van het type kanker en de situatie van de kat, kunnen medicijnen worden voorgeschreven om symptomen te verlichten, het immuunsysteem te ondersteunen of de groei van de tumor te remmen.
 5. Palliatieve zorg: In sommige gevallen, vooral als de kanker vergevorderd is en niet meer kan worden genezen, kan palliatieve zorg worden geboden om de symptomen van pijn en ongemak te verlichten en de kwaliteit van leven te verbeteren.

Het is belangrijk op te merken dat de prognose en behandeling sterk afhankelijk zijn van het specifieke type kanker, het stadium ervan en de algemene gezondheidstoestand van de kat. Daarom is een tijdige diagnose en een plan op maat van cruciaal belang voor het welzijn van de kat.