Hyperthyreoïdie bij katten is een aandoening waarbij de schildklier van de kat overactief wordt en te veel schildklierhormonen produceert. Dit kan verschillende oorzaken hebben, waaronder:

  1. Goedaardige schildklierknobbels: De meest voorkomende oorzaak van hyperthyreoïdie bij katten is de ontwikkeling van goedaardige knobbels op de schildklier, bekend als adenomen. Deze knobbels veroorzaken een overproductie van schildklierhormonen.
  2. Voeding: Sommige onderzoeken suggereren dat bepaalde voeding, met name voeding met veel jodium, kan bijdragen aan de ontwikkeling van hyperthyreoïdie bij katten.
  3. Genetische aanleg: Erfelijkheid kan een rol spelen bij het risico op het ontwikkelen van hyperthyreoïdie bij katten.

De gevolgen van hyperthyreoïdie bij katten kunnen ernstig zijn als de aandoening onbehandeld blijft. Enkele mogelijke complicaties zijn:

  • Gewichtsverlies: Katten met hyperthyreoïdie hebben vaak een onverzadigbare eetlust, maar verliezen toch gewicht. Dit komt door een verhoogd metabolisme.
  • Braken en diarree: Deze symptomen kunnen voorkomen bij sommige katten met hyperthyreoïdie.
  • Hartaandoeningen: Langdurige onbehandelde hyperthyreoïdie kan leiden tot hypertrofische cardiomyopathie (verdikking van de hartspier) en andere hartaandoeningen.
  • Nieraandoeningen: Hyperthyreoïdie kan de nierfunctie verergeren of bijdragen aan de ontwikkeling van nierproblemen.

Behandeling van hyperthyreoïdie bij katten kan op verschillende manieren worden uitgevoerd, waaronder:

  1. Medicijnen: Antithyroid-medicijnen zoals methimazol kunnen worden voorgeschreven om de productie van schildklierhormonen te remmen.
  2. Radioactief jodiumtherapie: Deze behandeling, ook bekend als radioactieve jodiumbehandeling, wordt vaak beschouwd als de meest effectieve op lange termijn. De kat krijgt een injectie met radioactief jodium, dat zich ophoopt in de schildklier en abnormale weefsels vernietigt.
  3. Chirurgie: In sommige gevallen kan een operatie worden uitgevoerd om de vergrote schildklierkwabben te verwijderen. Dit wordt echter minder vaak gedaan vanwege de beschikbaarheid van andere effectieve behandelingen en de risico’s van chirurgie bij oudere katten.

Het is belangrijk om hyperthyreoïdie bij katten te behandelen, omdat onbehandelde gevallen ernstige complicaties kunnen veroorzaken en de levenskwaliteit van de kat sterk kunnen verminderen. Regelmatige controle door een dierenarts is noodzakelijk om de behandeling aan te passen en eventuele complicaties tijdig op te sporen.