Speciale aandacht voor de oudere kat

Oudere katten verdienen net dat beetje extra aandacht. Hoe ouder uw kat wordt, hoe groter de kans dat er kwalen als gevolg van slijtage of veroudering van het lichaam optreden. Naast bekende ouderdomskwalen als nierklachten, schildklierproblemen, suikerziekte en hartkwalen, zijn er vele andere klinische problemen die bij de oudere kat kunnen optreden. Bij bejaarde katten ontstaan zeer vaak problemen doordat bepaalde organen niet meer goed werken. Hoewel dat natuurlijk logisch is, blijft dit ziektecomplex een erg onderschat probleem.

In dit artikel proberen we duidelijk te maken hoe het fout kan gaan en dat een jaarlijkse “APK” bij katten vanaf 8 jaar veel kattenleed kan voorkomen.

Is uw kat ouder dan 8 jaar? Dan is het verstandig om uw kat eens per jaar nader te onderzoeken. Het is heel verdedigbaar dat u uw oude kat, die praktisch niet meer buiten komt, niet meer jaarlijks laat vaccineren.

Wilt u echter toch nog een zinvol stukje zorg aan uw “senioren kat” besteden, kies dan tenminste voor een jaarlijkse bloeddrukmeting, zo nodig in combinatie met een klein bloedonderzoek op nierfunctie, schildklierwerking en suikerziekte. De kosten van een bloeddrukmeting liggen op het niveau van een vaccinatie.

De bloeddrukmeting moet wel in een rustige sfeer plaatsvinden. Als de kat zich opwindt, schiet de bloeddruk omhoog. Resultaat: Onbetrouwbare meting. Het goed met katten kunnen omgaan is een absolute vereiste voor een succesvolle bloeddrukmeting.

EEN TIJDIGE DIAGNOSE VERHOOGT HET WELZIJN VAN UW KAT.

Verminderde nierwerking: Vermageren, veel drinken/plassen, sloom, doffe vacht, vaak braken, ontstoken tandvlees. Na auto-ongelukken de belangrijkste doodsoorzaak bij katten! De nieren zijn de zuiveringsstations van het lichaam, maar spelen ook een zeer belangrijke rol bij het meten en regelen van de bloeddruk. Bij een verminderde nierwerking wordt de vacht van de kat mottig en dof, gaat hij meer drinken en plassen, wordt hij mager of ronduit ziek van de gifstoffen die zich opstapelen in het bloed.

De nieren geven echter ook een hoge bloeddruk niet meer door aan het hart, waardoor dit steeds harder moet gaan pompen om tegen de bloeddruk op te kunnen. Dit leidt dan weer tot een verdikte hartspier.

Hoge bloeddruk en hartproblemen: Het hart kan ook op eigen houtje de mist in gaan en gaan verdikken. Het verdikte hart gaat onregelmatig en sneller slaan, kleppen kunnen gaan lekken en de bloeddruk gaat omhoog. Er komt vocht op de longen (hijgen, snel moe), bloedklontertjes komen los uit het hart en leiden tot pijnlijke verlamming. De hoge bloeddruk is in dit ziektecomplex de grote boosdoener. O.i.v. van de hoge bloeddruk knappen de fijnste bloedvaatjes in het lichaam waardoor organen kapot kunnen gaan. Hoge bloeddruk is de belangrijkste oorzaak van plots blind worden (bloedoog, kunnen wij in een vroeg stadium overigens nog genezen!). Het is dan ook verstandig om bij oudere katten regelmatig de bloeddruk te laten meten.

De hersenen: Vallende ziekte, plots dood door hersenbloeding.

Dementie: Katten kunnen ook dement worden. Hoewel we bij huisdieren niet duidelijk spreken van Alzheimer, vertonen ze gedrag dat overeen komt met dementie zoals wij mensen dat kennen. Loopt uw oudere kat verdwaasd rond, slaapt hij veel of lijkt hij ver weg met zijn gedachten… miauwt uw oudere kat ’s nachts plotseling veel en hard, doet uw kat het plots naast de bak in plaats van erop, lijkt uw kat niet meer lijkt te beseffen wat er om hem heen gebeurt of loopt hij continu rondjes of staat verdwaasd midden in de kamer…

Suikerziekte (diabetes mellitus): Vermageren, altijd honger, veel drinken en plassen.

Schildklier werkt te snel: Vermageren, bezeten van eten, onrust. De schildklier is het “gaspedaal” van de stofwisseling. Bij oudere katten werkt hij vaak te snel: De stofwisseling begint een te hoog toerental te krijgen. De kat wordt hierdoor vaak onrustig, vermagert ondanks goede eetlust, krijgt een minder mooie vacht.

Het gevaarlijkste effect is echter dat ook het hart veel te snel gaat slaan. Zoals iedere andere spier gaat ook de hartspier van hard werken groeien. Door die “spierballen” raakt de hartwerking verstoord, met als belangrijkste gevolg een te hoge bloeddruk.

Chronische darmverstopping: Moeilijk en pijnlijk poepen. Niet op tijd behandelen leidt tot een onomkeerbare beschadiging van de endeldarm.

Melkkliertumoren: “Knobbeltjes aan de buik”. In tegenstelling tot bij de hond, bij de kat bijna altijd zeer kwaadaardig!

Gewrichtsslijtage: Moeilijk lopen, veel zitten (“de statige oude kat”).

Voordat dit hele griezelverhaal op uw bordje terecht komt, is er al een hele aanloopfase aan vooraf gegaan. In het begin zie je weinig of niks aan de kat: Hij zit hooguit niet lekker in z’n vel en “wordt oud”. Maar dan, opeens, gaat het helemaal fout. Belangrijke signalen zijn dus vermageren, vreemd eet-, drink-, plas- of poepgedrag.

Indien U één of meer van deze symptomen ziet, neem dan contact met uw dierenarts op: In een vroeg stadium kan het tij vaak nog gekeerd worden!

terug naar overzicht

terug naar overzicht