Een Leuvens bedrijf heeft een middel ontdekt tegen kattenaids (FIV). Net zoals aids bij mensen wordt het virus bij katten overgebracht via seksueel contact of bloed. Het virus tast het immuunsysteem aan, waardoor de dieren vatbaar zijn voor allerlei infecties.
Kattenaids, veroorzaakt door het Feline Immunodeficiency Virus (FIV), werd voor het eerst in 1986 beschreven. Het retrovirus dook toen op in de Verenigde Staten. Wereldwijd is inmiddels 11 procent van de katten besmet.
“Het gaat vooral om zwerfkatten”, zegt Philip Zurinckx van het dierenasiel Sint-Truiden. “Gesteriliseerde katten hebben geen seksueel contact en vechten ook veel minder. Het risico op verspreiding van de ziekte is daarom veel kleiner.”
Levenskwaliteit en levensduur verbeterd
Tot nog toe was er geen behandeling voor kattenaids, maar daar komt dus verandering in. Okapi Sciences, een biofarmaceutisch bedrijf uit Leuven, heeft een middel ontwikkeld dat de symptomen van ‘kattenaids’ alvast onderdrukt. Een geneesmiddel is het dus nog niet, maar de levenskwaliteit en de levensduur wordt met het middel toch sterk verbeterd.
Vooral katten waarbij de ziekte vergevorderd is, kunnen bij het medicijn gebaat zijn. Het gaat om een antiviraal middel, geen vaccin. Het virus verdwijnt ook niet volledig, maar zieke katten kunnen er weer bovenop worden geholpen.
Aan de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Gent loopt momenteel een klinische studie met zieke katten om de effectiviteit van het geneesmiddel te bevestigen en de precieze duur van de behandeling te bepalen. Een behandeling duurt zes tot zeven weken en is voorlopig gratis.
Katteneigenaars kunnen hun huisdier tijdens de opname bezoeken. Wie met zijn of haar huisdier wil deelnemen aan de klinische studie, moet contact opnemen met een dierenarts.