Kleptomane kat

al een wat ouder filmpje maar te leuk om hem niet te plaatsen

Denis the Menace, zo heet de Britse kat die op 18 maanden tijd de buren beroofd heeft van meer dan honderd kledingstukken en andere rondslingerende spullen. Een rasechte ‘cat burglar’ met andere woorden. In een filmpje op YouTube is te zien hoe de kater op elk tijdstip van de dag naar zijn kattendeurtje sluipt met de nieuwe buit, tot grote schaamte van zijn baasje, die thuis al een hele collectie ontvreemde strings, slippers en t-shirts heeft liggen.

De tweejarige kattendief is ondertussen al zo berucht dat baasje Lesley Newman spontaan buren aan de deur krijgt wanneer er opvallende verdwijningen gebeuren in Lutin, Bedforshire. Denis, die door de buurt omgedoopt werd tot Denis the Menace, heeft een indrukwekkende buit binnengehaald met onder meer strings en boxershorten, handschoenen, dozijnen sokken, schoenen en slippers, een pop en teddybeer, verfborstels, badhanddoeken en zelfs een voetbal. Veel gestolen items zijn overduidelijk van de wasdraad getuimeld, aangezien ze heel vaak vergezeld zijn van een wasknijper

Kleptomane kat
Denis sloeg al meteen toe een week nadat hij voor de eerste keer buiten mocht. Zijn gestolen stash groeide vanaf dan alleen maar aan. Hij werd zelfs gespot met een t-shirt tussen de tanden terwijl hij over hekkens klom. Onafgewerkte klusjes knapt hij op als een pro. Zo wist hij op een keer slechts één slipper te ontvreemden uit een tuin, om een week later ook de andere te stelen.

Instinct?
Vicky Halls, een gedragsdeskundige voor katten, ziet het zo: “Er zijn veel verschillende theorieën over waarom katten stelen, maar ik denk dat het puur draait om het jachtinstinct. Ik heb al veel poezen gezien die alle mogelijke items stelen en ze door de kattendeur dragen alsof het prooi is. Het is relatief normaal en de aantrekkingskracht komt niet zozeer van het object zelf, maar van de daad. Het vinden, grijpen en terugbrengen, is wat een kat boeit. Vermoedelijk speelt ook de textuur van bepaalde dingen een rol. Dit kan snel een gewoonte worden en Denis… is een echte ‘huntaholic’ geworden.