vroeg neutraliseren van kittens

Waarom wordt er overgegaan tot het vroeg castreren en steriliseren van kittens, jonge poezen en katers?ik wil mijn nootjes houden
– om het aantal zwerfkatten terug te dringen en of onder controle te houden
– cattery’s doen het om er zeker van te zijn dat er door anderen niet verder gefokt wordt met hun kittens.

voor en nadelen:
De redenatie dat er geen nadelen bekend zijn dus dat het geen kwaad kan om kittens te castreren of steriliseren is niet gestoeld op wetenschappelijk onderzoek.
Feit is dat er nauwelijks gepubliceerd wordt door academisch geschoolde wetenschappers.
(het reeds in het Nederlands vertaalde recente Amerikaans wetenschappelijk onderzoek ligt op de plank en voor dat het gepubliceerd kan worden, is er momenteel gesteggel door voor en tegenstanders)

Het officiële standpunt van de KNMvD (Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde)is dat, vroeg castratie voordelen heeft voor zwerfdieren om deze populatie te controleren maar niet voor gehouden gezelschapsdieren.

Hier is onder andere het economisch belang van fokkers dat prevaleert boven het belang van het dier. Het hele document kan u  hier lezen..
-In Nederland is het onnodig om kittens gecastreerd of gesteriliseerd naar hun nieuwe personeel te laten gaan, (het kitten-contract dat u opstelt en de “niet voor de fok” vermelding op de stamboom zijn bindend voor de wet)

-Ik heb begrepen dat de wetgeving in bijvoorbeeld België anders is, en een fokker na verkoop geen controle heeft over wat er met zijn kittens gebeurd. Bij onvoldoende vertrouwen wordt er dan ook regelmatiger besloten de kittens te vroeg castreren of steriliseren.
Er zijn geen voordelen bekend voor het dier zelf.
Er word wel voortdurend de nadruk gelegd op het feit dat er geen nadelen zouden zijn, maar waar is hier het bewijs voor te vinden?.

Alleen wetenschappelijk onderzoek en voortschrijdend inzicht zal uitkomst bieden.
Bekende studies,  zijn allemaal 10 jaar of ouder.
20 jaar geleden werd geen hond gesteriliseerd(gecastreerd als je het goed wilt zeggen) omdat ze met de prikpil ook niet loops konden worden.
10 jaar later bleek dat dat toch niet zonder risico is zoals we nu allemaal weten.
10 jaar terug werd elke hond voor de 1e loopsheid gesteriliseerd (gecastreerd) maar nu weten we dat dat incontinentie geeft en is het advies dus na de eerste loopsheid.

In België is recent de wet aangepast, hierdoor zal er op grote schaal worden overgegaan tot vroeg castreren en steriliseren van zowel zwerkkatten/kittens, maar ook de kittens van fokkers (die niet naar andere fokkers gaan.)
Hopelijk wordt dit ook op wetenschappelijke wijze gevolgd en onderzocht.
In België is al een toename van proefdierkatten gesignaleerd.

Zoals u uit bovenstaand artikel mag concluderen zijn wij geen voorstander van het vroeg castreren zolang er geen terdege onderzoek is gedaan en vast staat dat een en ander het welzijn van de kat ten goede komt.

In april 2013 verscheen dit artikel met standpunten bij “platform verandwoord Huisdierenbezit”.