Katten houden van hoge plaatsen, en vallen vaak. Dierenartsen zien geregeld gewonde katten na een valpartij, maar ze overleven valpartijen van hoogtes waarbij mensen te pletter zouden vallen.
Een kat valt langzamer dan een mens, dit komt doordat ze hun vacht kunnen gebruiken(deze vangt de lucht) en hun lichte botstructuur.
Katten hebben een eindsnelheid van 95 km per uur, terwijl een mens valt met meer dan twee keer die snelheid of 210kmper uur. (Een parachute springer daalt langzamer naar beneden in horizontale positie en met gestrekte armen, maar haalt een snelheid van 310 km per uur in een verticale duik positie.)
14-10-2012: na vanavond een kleine correctie, Felix Baumgartner sprong van een hoogte van 39 km en behaalde een maximale snelheid van 1150 kilometer per uur, het laatste deel natuurlijk een parachute gebruikend.
Een kat heeft een natuurlijk instinkt om op zijn pootjes te landen dit is te zien op de foto hiernaast. De lichaamsbouw van de kat maakt het hem mogelijk zijn poten te verlengen, nog verder dan normaal uit te strekken, om zodoende de snelheid te verlagen.
Op de foto en ook de tekening is het volgende te zien:
1. Buigen in het midden zodat de voorste helft van hun lichaam draait om een andere as dan de achterste helft.
2. Stoppen hun voorpoten om het traagheidsmoment van de voorhelft van hun lichaam te verminderen en hun achterpoten te spreiden om hun achterlijf verder af te remmen, en hun voorlijf verder te draaien (soms wel 90 °), hun achterlijf draait aanzienlijk minder in tegengestelde richting.(ongeveer 10 °).
3. Nu spreiden ze voorpoten en trekken hun achterpoten in, zodat ze hun achterlijf verder kunnen roteren, nu draait juist het voorlijf minder en ook weer in tegengestelde richting.
4. Bovenste 3 punten herhaalt een kat indien nodig, afhankelijk van hoe hoog hij valt.
De mogelijkheid om zo’n val te overleven heeft de kat meegekregen vanuit de evolutie.