Communiceren met uw huisdier

Wij beginnen thuis alvast onze katten te leren niet tegelijk te miauwen.
Ook de honden mogen niet meer tesamen aanslaan.

Bioloog Dr. Con Slobodchikoff is er rotsvast van overtuigd dat we binnen dit en 10 jaar zullen beschikken over de nodige technologie om klaar en duidelijk te communiceren met onze huisdieren.


Momenteel werd Slobodchikoff aan software om de roep van Gunnison-prairiehonden te ontcijferen. Deze knaagdieren hebben namelijk een eigen, relatief complexe taal. Via sonogrammen en statistische analyses werd het gepiep van de diertjes geanalyseerd.
Communiceren Volgens de bioloog communiceren we binnen 5 à 10 jaar ook met onze eigen huisdieren via een gadget ter grootte van een smartphone. Hij verwacht ook dat de technologie verfijnd zal worden om mensen de kans te geven om te antwoorden en zo een dialoog op te starten met hun trouwe viervoeter.
“Als de hond blaft, zal het toestel de roep analyseren en bijvoorbeeld vertalen als: “Ik wil vanavond kip eten”. Ook bij katten zouden we dan dingen te horen krijgen als: “Mijn kattenbak is te smerig!””, getuigt Slobodchikoff.
Ingrijpend Als deze technologie ooit werkelijkheid wordt, kan dit het leven van miljoenen dieren ingrijpend veranderen. In de Verenigde Staten alleen al krijgen jaarlijks meer dan 4 miljoen honden een dodelijk spuitje omdat ze onhandelbaar gedrag zouden vertonen. “De meeste problemen zijn te wijten aan een gebrek aan communicatie tussen mens en dier. Terwijl wij niet kunnen duidelijk maken wat we van dieren verwachten, kunnen zij ons niet vertellen hoe ze alles ervaren”, klinkt het.
Slobodchikoff voorspelt dat de mogelijkheid om met dieren te praten de kijk van heel wat mensen indringend zal veranderen. “Ze zullen realiseren dat dieren levende, denkende wezens zijn, die het leven van de mens zwaar kunnen verrijken. Wat ik hoop, is dat we beter samen zullen werken met dieren in plaats van ze uit te buiten”, klinkt het besluit.