Giardiasis bij katten
Giardiasis is een medische aandoening die verwijst naar een darminfectie veroorzaakt door de protozoaire parasiet Giardia, en deze parasiet kan ook dieren, waaronder katten infecteren.
Giardia is de meest voorkomende intestinale parasieten bij mensen.

Besmetting door
Besmetting kan door direct of indirect contact met de besmette nakomelingen (cysten), maar meestal zal de kat / het kitten de infectie te verwerven door inname van de besmettelijke cysten die worden uitgescheiden door een ander dier zijn uitwerpselen.
De organismen, eenmaal binnen gekregen, zoeken hun weg naar de darmen, het veroorzaakt vaak diarree.
Behandeling voor deze infectie wordt meestal uitgevoerd op een poliklinische basis met een goede prognose.

Symptomen en Types
Symptomen zijn duidelijker bij jongere dieren dan bij oudere dieren en kan zowel plotseling tijdelijk, intermitterend of chronisch van aard zijn.
In sommige gevallen zullen katten diarree produceren die zacht, schuimige, vettig, en met een sterke, afschuwelijke geur of overmatige slijm.

Oorzaken
Een van de methoden waarmee deze parasiet zich verspreidt is door de inname van besmet fecaal materiaal, zoals de cysten uit de darmen worden uitgescheiden via de ontlasting.
Maar, de meest voorkomende oorzaak van de transmissie is eigenlijk water.
De Giardia parasiet geeft de voorkeur aan koele en vochtige omgevingen.
Tot 100 procent van de dieren gehuisvest in kennels zal deze infectie ontwikkelen als gevolg van massale blootstelling en nauw gedeelde woonruimtes.
In het algemeen is de prevalentie van de infectie bij katten is relatief laag – slechts 11 procent zijn gediagnosticeerd met de infectie.

Diagnose
Uw dierenarts zal  andere mogelijkheden voor de darminfectie willen uitsluiten, zoals onjuiste spijsvertering (maldigestie), niet-geabsorbeerde voedingsstoffen (malabsorptie), of inflammatoire darmziekte (IBD) voorafgaand aan het aanbevelen van een optie voor de behandeling van uw kat.
Behalve Giardia zijn er andere primaire oorzaken van de dikke darm diarree.
Een fecaal uitstrijkje is normaliter voldoende om te testen op de aanwezigheid van de parasiet giardia, aangezien het organisme voornamelijk gedetecteerd wordt in de feces, hoewel er een mogelijkheid is om een ​​vals positief resultaat van de test.

Behandeling
Giardia is met medicijnen goed te bestrijden. Het meest wordt Fenbendazole (Panacur) en Metronidazole gebruikt.
Omdat één kuur niet altijd afdoende is om Giardia bij de kat volledig te bestrijden gebruiken wij in onze dierenziekenhuizen het volgende protocol:

Drie dagen Panacur (Fenbendazole) aan 50 mg/kg gedurende drie dagen.
Deze kuur wordt na één week herhaald.
Als de kat ziek is, bloed bij de ontlasting heeft of koorts heeft geeft de dierenarts in het begin naast de Panacur ook 5 dagen Metronidazole.